במשך קרוב לארבעה עשורים ישבתי בחדרי הנהלה שבהם התקבלו החלטות ששינו חברות. עסקאות, משברים, מהלכים רגולטוריים, השקעות, מיזוגים ורכישות – כולם עברו דרך הייעוץ המשפטי. במהלך השנים למדתי שהשאלה "האם זה חוקי?" היא כמעט אף פעם לא השאלה היחידה. לעיתים, היא אפילו לא השאלה החשובה ביותר.
הנהלות מבקשות להבין מהם הסיכונים, מהי המשמעות העסקית שלהם, כיצד ניתן לצמצם ולתמחר אותם, והאם למרות הכול נכון להתקדם וכיצד. זהו בדיוק המקום שבו השתנה תפקידו של היועץ המשפטי – ממי שמפרש את הדין, למי שמסייע להנהלה לקבל החלטות אסטרטגיות ועסקיות.
במשך שנים, היועץ המשפטי נתפס כ"שומר הסף" של הארגון. תפקידו היה להבטיח עמידה בדרישות הדין ולהתריע מפני חריגות. אלא שהמציאות העסקית השתנתה. ארגונים פועלים כיום בעולם המאופיין באי-ודאות, רגולציה מתפתחת, מתקפות סייבר, שינויים טכנולוגיים ומשברים תדמיתיים. בתוך המציאות הזו, גם תפקידו של היועץ המשפטי השתנה. הוא נדרש להיות שותף לחשיבה העסקית כבר בשלב התכנון, לזהות סיכונים והזדמנויות ולהשתתף בגיבוש החלטות – לא רק בבחינתן בדיעבד.
השאלה כבר אינה "האם זה חוקי?"
בעבר, השאלה המרכזית שהונחה לפתחו של היועץ המשפטי הייתה האם פעולה מסוימת עומדת בדרישות הדין. כיום, זו רק תחילתה של השיחה.
הנהלה אחראית מבקשת להבין את מכלול המשמעויות של כל החלטה: מה עלול להשתבש, מהי ההסתברות לכך, מה תהיה ההשפעה על הארגון, אילו מנגנוני הגנה ניתן לבנות, ומהו המחיר של פעולה – או של הימנעות מפעולה. תפקידו של היועץ המשפטי הוא לספק להנהלה את התמונה העסקית והמשפטית הרחבה, ולא רק את התשובה המשפטית.
אין החלטה עסקית בלי סיכון
אחת התפיסות השגויות ביותר היא שניהול סיכונים נועד למנוע סיכונים. בפועל, אין פעילות עסקית שאין בה סיכון. כל השקעה, כל התקשרות, כל שינוי ארגוני וכל החלטה אסטרטגית כרוכים במידה מסוימת של אי-ודאות.
לכן, מטרת ניהול סיכונים אינה לבטל את הסיכון, אלא להבין אותו, להעריך אותו ולנהל אותו. לעיתים גם ההחלטה שלא לבצע מהלך היא החלטת ניהול סיכון, משום שהימנעות מפעולה עלולה לגרום לארגון להחמיץ הזדמנויות עסקיות או לאבד יתרון תחרותי.
מי שמגיע אחרי קבלת ההחלטה – הגיע מאוחר מדי
השינוי התודעתי הגדול ביותר שהיועץ המשפטי חייב לעבור הוא, ההבנה שהוא לא רק שומר סף. הוא שותף להחלטות על מלא, עם תובנה פשוטה: אי אפשר לעטוף את החברה המסחרית בצמר גפן משפטי. הוא כאן לא כדי למנוע את הסערה, אלא כדי לבנות לארגון ספינה מספיק חזקה כדי לחצות אותה ולהגיע ליעדה.
כאשר היועץ המשפטי מעורב כבר בתחילת תהליך ההחלטות, הדבר מאפשר לזהות מוקדי סיכון מוקדם יותר, לבחון חלופות עסקיות, לבנות מנגנוני וחיישני התראה ובקרה ולמנוע משברים עוד לפני שהם מתרחשים. דווקא המעורבות המוקדמת מאפשרת להנהלה לקבל החלטות טובות יותר – לא זהירות יותר בהכרח, אלא מושכלות יותר.
הסיכון המשפטי הוא רק חלק מהתמונה
יועץ משפטי אינו יכול עוד להסתפק בהיכרות מעמיקה עם החוק והפסיקה. עליו להבין גם את סביבת הפעילות העסקית של הארגון, על כל החוליות שבשרשרת הערך המלווה את הפעילות, ומשם את מכלול הסיכונים המלווים אותה.
לצד הסיכון המשפטי קיימים סיכונים פיננסיים, תפעוליים, רגולטוריים, טכנולוגיים, תדמיתיים ואסטרטגיים. לעיתים דווקא הם עלולים להשפיע יותר מכל הליך משפטי. רק הסתכלות רחבה של 360 מעלות על כלל ההיבטים מאפשרת לקבל החלטות נכונות באמת.
ניהול סיכונים מתחיל הרבה לפני שהמשבר מגיע
קל יחסית להתמודד עם סיכון משברי מתומחר שכבר פרץ. קשה הרבה יותר לזהות אותו כשהוא עדיין נמצא בשלבי התהוות ולאורך זמן – בעודו זוחל מתחת לראדר.
ניהול סיכונים איכותי מבוסס על זיהוי מוקדם של חשיפות אפשריות, הערכת ההסתברות להתממשותן, בחינת השפעתן על הארגון, קביעת סדרי עדיפויות וגיבוש מנגנוני התמודדות מבעוד מועד. זהו תהליך מתמשך, שאינו מסתיים ברגע שהתקבלה החלטה, אלא ממשיך גם לאחר יישומה באמצעות בחינת התוצאות, הפקת לקחים ושיפור מתמיד של תהליכי העבודה.
"יהיה בסדר" אינו תחליף לניהול סיכונים
בארגונים רבים קיימת נטייה להסתמך על ניסיון העבר ועל התחושה ש"עד היום הסתדרנו". אלא שהסביבה העסקית משתנה במהירות, ומה שלא היווה סיכון אתמול, עלול להפוך לאיום משמעותי מחר.
ניהול סיכונים אפקטיבי מחייב תרבות ארגונית עם מודעות מפותחת, המעודדת העלאת שאלות, בחינה ביקורתית של הנחות יסוד, שיתוף מידע בין יחידות הארגון והיערכות מוקדמת גם לתרחישים שנראים, לכאורה, בלתי סבירים.
היועץ המשפטי של היום חייב להבין גם עסקים
הידע המשפטי נותר אבן יסוד בתפקיד, אך הוא כבר אינו מספיק. יועץ משפטי המבקש להיות שותף אמיתי להנהלה חייב להבין את פעילות החברה, את יעדיה העסקיים, את מנועי הצמיחה שלה ואת האתגרים העומדים בפניה.
הוא נדרש לדבר בשפה עסקית, להבין את המשמעויות הכלכליות של כל החלטה ולהציע פתרונות המאזנים בין סיכון להזדמנות. הצלחתו אינה נמדדת במספר הפעמים שאמר "לא", אלא ביכולתו לסייע לארגון להתקדם בצורה בטוחה, אחראית ומושכלת.
לסיכום
במהלך השנים השתנה תפקידו של היועץ המשפטי מן היסוד. הוא אינו רק מי שמבטיח שהארגון יפעל בהתאם לדין, אלא שותף מלא לחשיבה האסטרטגית והעסקית ולניהול הסיכונים של הארגון.
בעולם שבו אי-הוודאות היא כמעט קבועה, תפקידו של היועץ המשפטי אינו להימנע מסיכונים, אלא לסייע לארגון להבין אותם, לנהל אותם ולקבל החלטות טובות יותר. בסופו של דבר, זו אינה רק אחריות משפטית – זו אחריות עסקית.
ולהבין: ניהול סיכונים משפטי אינו "תעודת ביטוח" פסיבית שמונחת במגירה, אלא כלי עבודה אקטיבי המאפשר יוזמה.
החוכמה היא לא לעמוד על החוף ולחכות שהים יירגע, אלא ללמוד לנווט את הספינה בתוך הסערה, עם המצפן הנכון.
מוזמנים ליצור קשר ולהתייעץ.
ג'קי
ג'קי דבי הוא שותף בפירמת עורכי הדין AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', ושימש בעברו כיועץ משפטי ראשי של קבוצת בזק ופלאפון.